Rukola setá původně pochází z oblasti ve Středomoří. Zde je také součástí místní kuchyně, zejména v Itálii. Rukola setá je vytrvalá rostlina z čeledi brukvovitých, která dorůstá do výšky okolo půl metru. Rukola setá je charakteristická svými dlouhými, úzkými a členitými listy, žlutými květy. Rukola setá je listová zelenina, proto jsou z této zdravé rostliny využívány především listy, ale někdy se z rukoly také připravuje odvar z kořene. Rukolu je možné také pěstovat doma na okně na vatě, případně na balkoně v truhlíku. Rukola v sobě obsahuje veliké množství účinných látek, jako jsou například:
· Silice
· vitamín C
· beta-karote a
· železo
· vápník
· hořčík
· zinek
· omega-3 a omega-6 mastné kyseliny
Léčivé účinky rukoly
Rukola setá má zároveň mnoho léčivých účinků. Za zmínku stojí například:
· Představuje výtečnou prevenci proti nádorovým onemocněním.
· Dokáže podporovat imunitu organismu.
· K pročištění organismu a detoxikaci.
· Podporuje trávení.
· Vhodná při zažívacích obtížích.
· Napomáhá při nechutenství.
· Pročišťuje krev a cévy.
· Pozitivně působí na játra a ledviny.
· Má močopudné účinky.
· Působí jako antiseptikum, neboli proti mikrobiálně.
Rukola v kuchyni
Tato listová zelenina má jemnou pikantní chuť. Rukolu je možné konzumovat jak samotnou v syrovém stavu, tak je vhodná jako přísada:
· do salátů
· do těstovin
· k rýži
· S rukolou je možné také dochucovat rozličné druhy pomazánek, anebo tvaroh s bylinkami.
· Rukola je vhodná též do polévek nebo do omáček.
· Doporučit rukolu lze i na chléb s máslem či pomazánkou.
Rukolový salát
100 gramů listů rukoly vložíme do misky společně s dvěma rajčaty a pokrájenými na kousky a čtyřmi jarními cibulkami, taktéž nasekanými na kousky. Do druhé misky dáme bílý jogurt, anebo zakysanou smetanu, prolisovaný stroužek česneku, poté ochutíme ještě solí a pepřem. Nakonec obě směsi smícháme.