Recepty, které se týkají grilování, požadují někdy čerstvé bylinky. A pak nastane problém. Do supermarketu daleko a doma jsou jen ty sušené. Není nic jednoduššího, nežli si je vypěstovat doma. Pravda, na to dnešní grilování už to asi nestihnete, ale dobré budou i pro příště. Pokud nemáte zahradu, nezoufejte. Jsou bylinky, které můžete pěstovat na balkóně i za oknem obývacího pokoje.
Takovými bylinkami jsou
· majoránka – bez ní neobejde bramborák.
· saturejka – vhodná do pokrmů z luštěnin. Nejen, že jídlo provoní, ale i sníží následky luštěninového pokrmu.
· bazalka – používá se při pečení vepřového masa.
· koriandr – thajská, indická a mexická kuchyně.
· řeřicha – posiluje imunitu a má protizánětlivé účinky.
· meduňka – výborná jako čaj před spaním. Uklidní Váš organismus.
· tymián – svíčková bez tohoto aromatického koření není svíčková.
Jak správně pěstovat
Jak vidíte, dají se bylinky použít mnoha způsoby. Jako koření i jako lék.Krom toho mají ještě jednu výhodu – opravdu snadno se vypěstují. Nejdůležitější fází je klíčení. Semínka mají trochu náročnější požadavky, ale ne nesplnitelné.
1. Světlo – nejlépe bude vyhovovat okno, které je situováno na jižní nebo východní stranu.
2. Teplo – to se asi rozumí samo sebou. Žádná rostlina nevyklíčí, když se bude třást zimou. Je tedy potřeba zajistit teplotu nad dvacet stupňů celsia. Myslím, že ani to není v bytě problém.
3. Substrát – neboli to, do čeho semínka zasejeme. Nejlépe je koupit v zahradnictví výsevní substrát a smíchat ho s pískem. Doporučuje se jeden díl písku na čtyři díly substrátu.
4. Vlhkost– i to je jistě samozřejmé. V žádném případě nepřelévat, semínka by se mohla vyplavit. Rozhodně nejlepším řešením je rosení. V každých domácích potřebách nebo i v zahradnictví se dá koupit nádoba s rozprašovačem.